Loenermark

Een zeer aantrekkelijk Veluws landschap met uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. Er leven edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Centraal in het gebied staat een schaapskooi.

Locatie

Droefakkers
7371 CP Loenen

Regio Veluwe - Gemeente Apeldoorn
Verworven 1992 - Oppervlakte 1171 ha

Voorzieningen

Kamperen Paardrijden Fietsen Wild/vogels kijken Horecagelegenheid Wandelroute (gemarkeerd) Wandelen

Twitter

Natuurgebied

Vanuit de schaapskooi wordt de heide begraasd en open gehouden. De Loenermark is groot en aaneengesloten. Het maakt onderdeel uit van de vrije wildbaan op de Veluwe. Het gebied ligt ten zuiden van het plaatsje Loenen.


Lees verder »

Schaapskudde en heidekoeien

Vanaf begin januari worden de schapen bijgevoerd. Rond 11.00 uur vertrekken kudde en herder naar de heide, tussen 15-16 uur zijn ze terug bij de kooi. De eerste lammeren worden verwacht rond 28 januari. Vanaf die periode is de kudde tot na Lammetjesdag bij de kooi. Vanuit de bezoekersruimte kunnen bezoekers een kijkje nemen in de kraamkamer. Misschien is er een geboorte te zien.
De kooi is dan niet toegankelijk vanwege Q koorts regelgeving.


Lees verder »

Spelen in de natuur

Lammetjesdag

De schaapskooi is te vinden aan de Droefakkers. De jaarlijkse lammetjesdag in maart is een geliefd evenement. Kinderen kunnen de lammetjes bij de schaapskooi aaien en voeren.

Wildobservatiepost

Op de Loenermark staat een wildobservatiepost. De post is vrij toegankelijk.
Lees verder »

Planten

Op de open heide komen veel bijzondere plantensoorten en korstmossen voor die op schrale bodem leven. In de bossen zijn veel bijzondere paddenstoelen te vinden.
Lees verder »

Dieren

De Veluwe heeft veel verschillende terreintypen. Het is het leefgebied voor veel diersoorten, waaronder grote zoogdieren als herten en wilde zwijnen. Maar er komen ook andere bijzondere dieren voor.
Lees verder »

Natuurkampeerterrein Loenermark

Van april tot en met september kan de liefhebber van natuur, rust, ruimte en authentiek kamperen terecht op natuurkampeerterrein Zegenoord. Het ligt midden in de Loenermark en is een uitstekende uitvalbasis voor wandelen en fietsen op de Veluwe.


Lees verder »

Geschiedenis

Op de Veluwe zijn veel sporen van menselijke ingrepen in het landschap te vinden. Zowel uit de prehistorie als uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Over de Loenermark lopen bijvoorbeeld oude Hessenwegen.
Lees verder »