De fascinerende wereld van paddenstoelen

Paddenstoelen groeien bijna overal. Je ziet ze in wegbermen, weilanden, parken, tuinen en natuurlijk in het bos. En hoewel ze in alle jaargetijden voorkomen, is oktober de toptijd. Maar waar kun je veel verschillende of bijzondere soorten zien? Wij vroegen het Hans Keppel, paddenstoelendeskundige en gids bij vele paddenstoelenexcursies van GLK.
Porseleinzwam Porseleinzwam
Echte tonderzwam

“De meeste paddenstoelensoorten groeien in het bos en daar zijn ze bijzonder nuttig. Ze helpen met verteren van bladeren, takjes en nootjes. Diverse soorten leven samen met bomen. Maar er zijn ook groepen paddenstoelen die groeien op verzwakte bomen. Een makkelijk te herkennen voorbeeld daarvan is de echte tonderzwam. Die is zo hard als steen. Als de boom dood is, dan blijft de schimmel leven. De echte tonderzwam zorgt ervoor dat stukje bij beetje het hout verder wordt afgebroken."

Ontdek ze op landgoederen

Ook landgoederen zijn perfecte plekken om veel paddenstoelen te zien. Op landgoederen worden de afgevallen bladeren veelal weggehaald en dat is gunstig voor soorten die houden van schrale omstandigheden. Verschillende boleten (grotere, dikkere soorten), russula en melkzwammen kun je dan ook aantreffen op een landgoed.
Boleten en bomen leveren elkaar voedingsstoffen; je vindt ze dus altijd onder bomen. Je herkent ze aan de buisjes onder de hoed. Een bekend voorbeeld is eekhoorntjesbrood.
Stekelzwammen (met stekels onder de hoed) groeien vaak daar waar bladeren weggeblazen of weggewaaid zijn. Ga ook eens kijken bij oudere bomen, die hebben weer specifieke soorten.

Paddenstoelen spotten in het bos

Het kleverig koraalzwammetje vind je veel op stobben naaldhout. De herkenbare verschijning maakt het makkelijk deze soort te vinden. Of ga eens op zoek naar de gewone zwavelkop. Ze groeien in bundels bij elkaar op houtresten. De grote parasolzwam is een enorme paddenstoel die lijkt op een parasol en kan tot wel 25 cm in doorsnede worden. Een niet te missen soort, die zich vooral in ruige wegbermen en bosranden laat zien. De grote oranje bekerzwam is redelijk algemeen en opvallend qua kleur. Kenmerkend is dat de sporen onder druk uit het bekertje omhoog worden geschoten.

Kleverig koraalzwam
Grote parasolzwam
Grote oranje bekerzwam

Tips van de kenner

Binnenkort zelf op pad? Veel soorten vind je op landgoed de Voorst bij Zutphen (mits het nat genoeg is) en op landgoed Warnsborn bij Arnhem. Landgoed Waardenburg en Neerijnen in het rivierengebied staat bekend om de bijzondere soorten die er groeien en ook landgoed Rosendael in Rozendaal is de moeite waard.

Mooie verhalen & leuk weetjes

De rood-met-witte-stippen paddenstoel werd vroeger gebruikt als vliegenverdelger. Vooral op boerenbedrijven werd de hoed (of de huid daarvan) in een schoteltje meld gelegd. Als de vliegen daarvan eten, gaan ze dood. Vandaar de naam: vliegenzwam.

Wil je nog veel meer weten over paddenstoelen? Ga dan mee met een paddenstoelenexcursie

Echte paddenstoelenfans nemen een spiegeltje mee om onder de hoed te kunnen kijken.
Welkom in de fascinerende wereld van paddenstoelen!