Zomer in Gelderland

Zon, aangename temperaturen, lange avonden en vakantie! Hoe kun je die nu fijn besteden en in Gelderland genieten van de zomer? We hebben de leukste tips voor je op een rijtje gezet!

Cannenburch park brug zomer
© Linda Mulder

Natuur dichtbij

Ga deze zomer op ontdekkingstocht in de natuur dichtbij huis of op je vakantieplek. In een groot deel van de terreinen van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet.
Een (picknick)bankje of kleed onder een grote boom of aan de waterkant zijn perfecte plekken voor een verfrissende stop.

Naar de natuurgebieden

Machtige & prachtige kastelen

Kastelen fascineren. Ze vertellen ons hoe onze voorouders leefden, tot wel 7 eeuwen terug. Laat je imponeren door de rijke interieurs en geniet van de prachtige ligging. Kinderen wanen zich in de tijd van ridders, prinsessen of de huisknecht. Ontdek deze zomer het leven achter de poorten van Gelderse kastelen met hun schitterende parken en tuinen en geniet nog even na op een mooi kasteelterras.

Ontdek de kastelen

Rosendael_-Kasteel-Floor-ten-Brink-FtB-MF02344
© Floor ten Brink

Excursies in de natuur & kasteelactiviteiten

De wandel- en fietsexcursies met de boswachter zijn weer begonnen! We lopen/fietsen met kleine groepjes op basis van inschrijven vooraf.
De 7 kastelen bieden kleinschalige activiteiten, tentoonstellingen en interessante wandelingen in de omgeving aan. Ontmoet kasteelbewoners, neem deel aan een rondleiding naar de moestuin of bijenkasten of bewonder het werk van landschapschilder Koekkoek.

Ook zijn er volop activiteiten speciaal voor kinderen: mee met de boswachter, blotevoetenpaden, speuren & spelen, tuinvoorstellingen en een heuse ridderproef.

Activiteitenkalender

Top tuinen

In de Achterhoek vind je het prachtige huis Verwolde. Dit statige landhuis is omringd door een tuin en Een tuin bezoeken in de zomer is een lust voor alle zintuigen, met prachtige kleuren, geuren en gonzende insecten. Zes tuinen die een bezoek meer dan waard zijn hebben we op een rij gezet. Ze liggen op landgoederen waar het mooi wandelen is. Met een drankje op een terras is dit met recht vakantie vieren in eigen (Gelder)land. 

Bloeiende tuinen

Een uniek terrasje pakken

Maar liefst 94 hectare bedraagt het landgoed Schaffelaar bij Barneveld. Dat betekent 94 hectare wandelplezier langs lanen, door bossen en langs weilanden, vijvers en historische bouwwerken. Tot die bouwwerken behoort de oranjerie die in 2005 in vereenvoudigde vorm opnieuw is opgebouwd in

Zeg nou zelf, een heerlijk koud drankje is lekkerder als je dat op een bijzondere locatie drinkt. Bij een kasteel bijvoorbeeld! Bij kasteel Doorwerth is in de voorburcht het sfeervolle Kasteelcafé De Zalmen gevestigd. Op het terras van de Oranjerie bij kasteel Rosendael geniet je van een schitterend uitzicht op de tuin en het kasteel. Vanaf het terras van Het Koetshuis op de voorburcht van kasteel Ammersoyen heb je uitzicht op het kasteel en ook vanaf het nieuwe restaurant ‘Bij Maarten in ’t Koetshuis’ op het voorplein van kasteel Cannenburch is het uitzicht op het kasteel onovertroffen. Mooier wordt het niet!

Bezoek de Hernense molen

Molens zijn innig verbonden met het Nederlandse landschap. Vier molens in beheer bij Geldersch Landschap & Kasteelen draaien nog geregeld dankzij onze vrijwillige molenaars. De molen van Hernen is ook van binnen te bekijken. De molenaar vertelt over de (vroegere) functie, de geschiedenis en laat zien hoe de molen nog steeds werkt. De gele paaltjesroute in gebied Hernen leidt je langs de Hernense molen.
De molens van Waardenburg en Batenburg en de oliemolen op landgoed Huis te Eerbeek zijn van buiten te bekijken.

Gele paaltjesroute Hernen

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.