Bezoekerscentrum Bakhuis Leur

Bakhuis Leur gebouw landschap
Bakhuis Leur bakoven krentenbollen
Bakhuis Leur park landschap

Ontdek Bezoekerscentrum Bakhuis Leur

Een monumentale Vlaamse schuur met een historische bakoven. Een lange tafel met grote lampenkappen. Samen vertelden ze het verhaal van de heerlijkheden van het land van Maas en Waal. Een verhaal van kastelen, heren en ridders. Een verhaal van sporen in het landschap, mooie vergezichten en bijzondere dieren en planten.

Waarom is deze plek bijzonder?

Na een grondige restauratie is de historische takkenbosoven uit 1840 weer in gebruik. De monumentale Vlaamse schuur waarin het bakhuis is gevestigd maakt de plek extra bijzonder.

Help ons dit erfgoed te behouden

Land van de Heerlijkheden

Wat zijn heerlijkheden?

Heerlijkheden ontstonden in de vroege middeleeuwen. Grondbezitters en kerkelijke leiders verwierven economische, politieke en juridische macht over een of meerdere stukken land. Zij noemden zich ‘heer’ en het gebied waarover zij gezag uitoefenden een ‘heerlijkheid’. Er kwamen kastelen, kerken en boerderijen. Dorpen werden uitgebreid, infrastructuur aangelegd en er ontstond een vorm van waterbeheersing.

Verhalen

De verhalen over de historie van het Land van Maas en Waal zullen nog steeds beleefbaar gemaakt worden voor het publiek vanuit het nabijgelegen kasteel Hernen.

Geschiedenis

Bakhuis Leur interieur bezoekerscentrum

Vlaamse schuur

De schuur hoorde ooit bij boerderij de Oude Hof. Vroeger werden hooi, stro en werktuigen hier opgeslagen. Ook stalde men er het jongvee. De aparte constructie is nog altijd herkenbaar. Boerderij de Oude Hof lag rechts naast de schuur. Het bakhuisje is waarschijnlijk rond 1840 aangebouwd. In 1939 is achter de schuur een nieuwe boerderij gebouwd.

Het idee voor een bezoekerscentrum op deze plek kwam van Projectgroep Cultuurhistorie Oostelijk Rivierengebied en Geldersch Landschap & Kasteelen heeft het project omarmd. Bijna drie eeuwen na de bouw is de schuur in 2009 grondig gerestaureerd en ingericht als bezoekerscentrum.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Van Balverenlaan 1b
6615 AH Leur

T Via Kasteel Hernen 0487 531976
E hernen@glk.nl

Regio Rivierengebied – Gemeente Wijchen

Bakhuis Leur kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Fietsen
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.