Eigen hout is goud waard

Hoe mooi is het om hout uit onze eigen GLK-bossen te gebruiken als bouwmateriaal! Dan weet je precies wat je hebt: kwalitatief goed hout. Dat zie je meteen als de zaagmachine erdoor glijdt. Als uitvoerder bij de afdeling Bouwkunde ben ik onder meer betrokken bij de houtoogst. Van het uitzoeken van geschikte boomstammen tot het zagen en het verwerken van het hout in onze bouwprojecten. Er komt wel heel veel werk bij kijken, maar dat heb ik er graag voor over. Ik vind het een prachtig materiaal, omdat je er echt van alles van kunt maken, van deuren tot luiken en van bankjes tot balustrades op een kasteel.

Wateren en zagen

Voordat je iets met het hout kunt doen, heeft het al een lange weg afgelegd. Allereerst bekijk ik met de beheerders van landgoed Staverden en landgoed Vorden welke bomen we kunnen gebruiken. Dat zijn vooral mooie, rechte stammen van dennen en eiken. GLK oogst het hout altijd op een duurzame manier en volgens zorgvuldige afwegingen. Bijvoorbeeld met als doel het bos te verjongen of om het bos gemengder en dus stabieler te maken.

Na de kap moet het hout ‘gewaterd‘ worden; maar liefst één tot anderhalf jaar ligt het in stromend water. Dit zorgt ervoor dat de zuren uit het hout gaan en dat het daardoor minder vatbaar wordt voor schimmels. Dat is beter voor de kwaliteit en de houdbaarheid. Daarna volgt het zagen, een hele klus die aardig wat voorbereiding vergt. Ik zorg dat een kraan het hout uit het water haalt, regel een vrachtwagen om het te vervoeren naar de plek waar we gaan zagen, bijvoorbeeld op De Dellen, en huur een mobiele zaag. Drie dagen lang zijn twee van onze eigen mensen hiermee in de weer, plus de bediener van de zaagmachine. Dat moet je niet zelf gaan doen, dat is heel precies werk!

Geen afval

Het is toch prachtig dat we ons eigen hout kunnen oogsten en verwerken? Wel zo duurzaam, en dan hoeft het niet uit andere landen te worden aangevoerd. Zagen doen we altijd in de koudere maanden van het jaar. Als het te warm is, droogt het hout namelijk te snel en dan kan het gaan vervormen of scheuren. Het mooiste vind ik het ‘kwartiershout’. Dat is een bepaalde manier van zagen, haaks op de jaarringen. We gebruiken hiervoor de mooiste stammen en dan heb je het allerbeste, sterkste hout. Dat is heel geschikt voor plekken waar je niet makkelijk bij kunt en waar het materiaal dus lang moet meegaan. Bijvoorbeeld in een toren van een kasteel. Een nadeel van kwartiershout is dat je veel afval hebt, maar niks gaat verloren. Dat gebruiken we dan bijvoorbeeld als brandhout, net als het spinthout, de zachtere schil van een boomstam.

Drogen in de wind

Vooraf kijk ik altijd wat goede maten voor ons zijn, voor bijvoorbeeld kozijnen, ramen en deuren. Dan weet ik hoe dik de planken gezaagd moeten worden. Eenmaal gezaagd, moet het nog een hele tijd drogen: het dennenhout één tot anderhalf jaar en eiken zelfs zo’n drie jaar. Daarvoor plaatsen we het in een droogschuur, waar de wind doorheen waait. De planken zelf moeten gelat worden, oftewel op afstandhouders geplaatst worden, zodat het hout goed kan drogen.

Het ultieme timmerwerk

Van oorsprong ben ik timmerman, en als je van dat vak houdt, is het werken voor GLK wel de ultieme baan. Ik werk aan prachtige boerderijen, landhuizen, kastelen, vakantiewoningen: ruim 700 objecten. Zó divers, dat vind ik prachtig! Zorgen voor ons eigen hout is uiteraard maar een van mijn taken als bouwkundig uitvoerder. Ik begeleid vooral onze eigen mensen, en waar nodig huur ik iemand in. Elk jaar werken we de eerste maanden van het jaar aan het onderhoud van zo’n 50 gebouwen. Dat gaat van rotte onderdelen vervangen tot nieuwe deuren, ramen of windveren plaatsen.

Snel schakelen

Na die onderhoudsperiode volgen allerlei projecten, bijvoorbeeld ergens een nieuwe badkamer of keuken plaatsen. Naast het geplande werk komt er vaak nog van alles tussendoor, zoals een lekkage of stormschade. Je moet snel kunnen schakelen, want van die 700 GLK-objecten hebben er altijd wel wat. Maar daar raak ik niet van in de stress, dat hoort bij het vak. Het mooie van mijn werk is dat het zo divers is en dat ik zoveel vrijheid heb om het in te vullen. Collega’s weten me Gelderland-breed te vinden en als ik kan helpen, doe ik daar alles aan binnen mijn mogelijkheden.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.