Herstel brug huis ‘t Velde

Nabij Warnsveld in de Achterhoek ligt landgoed ’t Velde. De loopbrug naar huis ’t Velde is afgelopen zomer compleet opgeknapt door team Bouwkunde van Geldersch Landschap & Kasteelen. Een flinke klus!

De uitvoering was in handen van Schotman Restauraties uit Vorden en schildersbedrijf De Variabele uit Doetinchem. Deze lokale partijen dragen graag bij aan het behoud van cultureel erfgoed in hun regio. Hieronder in woord en beeld wat er komt kijken bij de restauratie.

De brug verkeerde in slechte staat. De oude brug is dan ook bijna compleet verwijderd.

 

In het brughoofd zaten veel scheuren. Deze zijn dichtgemaakt en het fundament is verbeterd. Tegen het brughoofd is nieuw zand gestort. Inzaaien met gras zorgt voor extra stevigheid.

Het hout was grotendeels rot en broos. De brugliggers, op de foto te zien, zijn vervangen door exemplaren van inlands eiken.

 

Het nieuwe brugdek is gemaakt van de houtsoort Basralocus. Het is 'tweede leven hout'; het werd eerder gebruikt als spoorbielzen. Het is op maat gezaagd voor de brug en voorzien van antislip. 

Alleen de brugpijlers, die in het water staan, hoefden niet vervangen te worden.

 

Het hekwerk en de sierlijsten die je eronder ziet, kregen een nieuwe coating en zijn geschilderd. De kleuren komen overeen met de oorspronkelijke kleuren van huis 't Velde.

Op landgoed 't Velde kun je prachtig wandelen. Vergeet dan ook niet even de brug te bewonderen. Het huis is niet opengesteld voor bezoek.

Landgoed 't Velde