Cannenburch Bed

Herstel van een hemels bed

Om het hemelbed in de slaapkamer van kasteel Cannenburch voor de toekomst te behouden, waren meer dan 100.000 steekjes nodig. Met recht kan je spreken van monnikenwerk. Er waren jaren voor nodig om dit meubelstuk, het grootste meubel op kasteel Cannenburch, vakkundig te herstellen.
hemelbed

In verval

Het 18de-eeuwse bed was in verval geraakt. De jaren voorafgaand aan het restauratieproject ging het bed versneld achteruit. Om het bed te behouden, was actie nodig. Maar daarbij gingen we niet over één nacht ijs. Hemelbedden uit de 18de eeuw zijn uiterst schaars.
Om de juiste keuzes te maken hoe het bed te herstellen, was onderzoek nodig. We wilden weten uit welke materialen het bed bestond, hoe het was samengesteld en of restauraties uit het verleden ongedaan konden worden gemaakt of niet. We lieten ons zelfs adviseren door een textielspecialist uit Engeland.
Het grondige vooronderzoek maakte het mogelijk de juiste keuzes voor het herstel te kunnen maken.

Specialistenwerk en engelengeduld

Bijna het hele bed werd bij het herstelproject voorzien van nagenoeg onzichtbare tule. De nylon tule zorgt ervoor dat het opgenaaide band niet verder losraakt. Het is een beproefde methode. Al meer dan vijftig jaar wordt in de textielrestauratie tule gebruikt om kwetsbaar textiel te beschermen tegen verder verval.
Een groepje textielvrijwilligers heeft maandenlang eens per week onder begeleiding van textielrestaurator Josien Verdegaal op kasteel Cannenburch gewerkt. Met veel toewijding zorgden zij steekje voor steekje voor het behoud van de gordijnen.

Lees het blog van textielrestaurator Josien Verdegaal.

Hemel

Het band is voorzien van een typisch vroeg 18de-eeuws patroon. Symmetrie stond in die tijd voorop, net als een rijke decoratie van krullen en lussen.
De hemel van het bed heeft de meest uitvoerige en meest gedetailleerde versiering. Die is voor iedereen die het bed bekijkt moeilijker te zien. Dat was precies de bedoeling: alleen wie het voorrecht had om in dit bed te mogen slapen, zag deze hemelse hemel.

Het grootste gedeelte van het omvangrijke herstelwerk is afgerond en te zien tijdens een bezoek aan het kasteel.

Online lezing Hemelbed

Restauratie 1e fase

Kasteel Cannenburch

Het huidige kasteel Cannenburch in Vaassen (op de Veluwe) is gebouwd op de restanten van het middeleeuwse kasteel, dat door de legendarische Gelderse veldheer Marten van Rossem was gekocht. Het ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers.

Het kasteel is geregistreerd museum en ingericht met schilderijen, porselein, meubels en andere gebruiksvoorwerpen. Het midden van de 18de eeuw vormt de grootste bloeitijd van de Cannenburch.

Bezoek kasteel Cannenburch.