Herstel landgoedkern Mariëndaal

In verschillende fases werken we aan de landgoedkern van Mariëndaal in Arnhem. Op deze pagina lichten we de meest recente werkzaamheden uit.

Zigzagpad

Het zigzag-pad had groot onderhoud nodig. Een duurzame, degelijke stalen rand en een half verharding houden het pad weer op zijn plek. Op de hoeken van het pad zijn palen geplaatst, zodat bezoekers waar nodig een houvast hebben in steile bochten.

Onderaan bij de laan zijn 2 plantvakken gemaakt zijn op basis van oude ansichtkaarten gemaakt, naar de vroegere situatie. In het voorjaar zullen hier azalea’s worden geplant.

De afdeling Bouwkunde van GLK heeft de historische witte brug hersteld.

Erosiebestrijding bij de eendenvijver

Het oorspronkelijke ontwerp van de eendenvijver in het hart van het park was niet berekend op intensief recreatief gebruik. Daarnaast zorgden overvloedige regenval voor erosie van dit mooie heuvelachtige gebied. Gevolg was dat boomwortels bloot kwamen te liggen, bomen dood gingen of omvielen en paden wegspoelden, met als gevolg veel zand op de bodem van vijver.

In 2016 is een damwand geplaatst en daar achter grindkoffers om verdere erosie een halt toe te roepen. Dit bleek effectief. Daarom zijn vorig jaar nog twee damwanden geplaatst. De ruimte tussen de twee damwanden is opgevuld met grond.

Christuskoepel

Op het dak van de Christuskoepel is een (niet zichtbaar) zonnepaneel geplaatst. Door het aanbrengen van drie lichtpunten kunnen we het beeld van Christus duurzaam uitlichten. Hiermee is de oorspronkelijke bedoeling van het bouwwerk weer teruggebracht.

Herstel van de landgoedkern Mariëndaal is mede mogelijk dankzij de Nationale Postcode Loterij.