Collectie

In de huizen en kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen herleeft de oude sfeer door de inrichting met diverse (kunst)objecten. Deze voorwerpen hebben veelal een relatie met het gebouw of de bewoners en geven een beeld van de adellijke wooncultuur vanaf de middeleeuwen tot in de 20ste eeuw.
De huizen en kastelen zijn vrijwel leeg aan de stichting overgeleverd. De oorspronkelijke inboedels zijn vaak verspreid geraakt. Mede dankzij aankopen, bruikleengevers en schenkingen zijn diverse objecten teruggekeerd en sieren opnieuw de interieurs.

De collectie bestaat uit zeer uiteenlopende objecten, van kookpotten tot kroonluchters. Werken van hoge kunstzinnige kwaliteit worden afgewisseld met eenvoudig huisraad. Bijzonder is de collectie portretten: een van de grootste portretcollecties in ons land. Daarnaast beschikt de stichting over een grote hoeveelheid ontwerptekeningen, historische foto’s, grote serviezen en bijzondere stukken zilver.

Op kasteel Ammersoyen, kasteel Cannenburch, kasteel Doorwerth, kasteel Hernen, kasteel Rosendael, huis Verwolde en huis Zypendaal is de collectie toegankelijk voor publiek. Online, via Collectie Gelderland, zijn nog meer objecten te bewonderen, ook van niet opengestelde huizen.

Bekijk de collectie van Geldersch Landschap & Kasteelen.