Open Monumentendag

Let op: Dit evenement is geweest.
9 september 2016 - 10 september 2016

Veluwe

Kasteel Biljoen, Velp
Op zaterdag 10 september opent kasteel Biljoen van 10.00 tot 17.00 uur haar deuren. De laatste toegang is om 16.00 uur. De stallen in het koetshuis en een gedeelte van het kasteel zijn gratis te bezichtigen. Vanuit de gangen en de hal kunt u de kamers inkijken. Er worden geen rondleidingen gegeven. Medewerkers van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn op diverse plekken aanwezig om toelichting te geven.

Om de 20 minuten kan een groep van maximaal 25 personen het kasteel in (brandweervoorschriften). Om dit in goede banen te leiden worden tijdtickets uitgegeven. Deze zijn op de dag zelf vanaf 9.30 uur verkrijgbaar in het koetshuis bij het kasteel. Wees er op tijd bij, want op = op. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Adres: Biljoen 1 in Velp (Gld). Komt u met de auto? Parkeer deze bij station Velp. NB: i.v.m. de privacy van de bewoners is fotograferen in het kasteel niet toegestaan.

Helaas zijn alle tijdtickets inmiddels vergeven. Bezoek aan het kasteel is helaas niet meer mogelijk. 

Landgoed Staverden, Staverden

Op zaterdag 10 september zijn er van 10.00 tot 17.00 uur diverse activiteiten op landgoed Staverden. De entree is gratis. 

Bezoekerscentrum
Bezoekerscentrum Staverden is geopend. Hier kunnen bezoekers terecht voor informatie over het landgoed en streekproducten. Speciaal voor kinderen zijn er tijdens Open Monumentendag pony’s waar een ritje op gemaakt kan worden.

Kasteeltuin
Bezoekers kunnen een wandeling maken door de kasteeltuin en een kijkje nemen in de moestuin en groentekas. Voor een hapje en een drankje is de Brasserie geopend. Het kasteel en koetshuis zijn niet geopend.

V&D van Staverden
Verder kan een bezoek gebracht worden aan het winkeltje van boerderij Kerkzicht, ook wel de V&D van Staverden genoemd. In een voormalige boerenschuur bij boerderij de Molen is naast het bezoekerscentrum ook een landschapswinkel gevestigd. Hier is veel informatie over het landgoed te vinden. In de winkel zijn streekproducten te koop. De bewoners zijn aanwezig om toelichting te geven. Adres: Staverdenseweg 289, 3852 NV Staverden.

Parkeren: op de grote parkeerplaats aan de Uddelermeerweg.

Huis de Schaffelaar, Barneveld
Op zaterdag 10 september is Huis de Schaffelaar opengesteld voor publiek. Het huis is die dag vrij toegankelijk van 10.30 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. Bezoekers zullen groepsgewijs worden rondgeleid door de verschillende salons en zalen.

Huis de Schaffelaar is onlangs volledig gerestyled met behoud van de karakteristieke elementen zoals de haarden, hoge houten deuren en de fraai gedecoreerde plafonds. Zeer de moeite waard om te bezichtigen! Ook wordt het huis deze dag gebruikt als start- en finishlocatie van de Dorpsgolfdag. Rondom het gebouw zijn special holes ingericht voor de deelnemers. Combineer dit bezoek met een heerlijke wandeling over het prachtige landgoed.

Adres: Stationsweg 6, 3771 VH, Barneveld.

Huis Schouwenburg, ’t Harde
Op zaterdag 10 en zondag 11 september is Huis Schouwenburg van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld voor publiek. Dit is bijzonder, want het huis is particulier bewoond en slechts incidenteel open voor bezichtiging.

Delen van het huis dateren uit de zeventiende eeuw, maar het is in de loop der tijd vele malen verbouwd en gerestaureerd. De laatste duurzame restauratie is in 2012 voltooid. In de zaal zal het een en ander te zien zijn over de bouw- en bewoningsgeschiedenis. Een deel van het huis en de tuin worden opengesteld voor bezoek.

Adres: Schouwenburg 2 8084PE ’t Harde.

IJkbasis Loenermark, Loenen
Vanwege de grote geologische stabiliteit van de Loenermark werd in 1954 een ijkbasis aangelegd op de Zilvense Heide, met een lengte van ruim 500 meter. Hier werden de instrumenten van de landmeters van het Kadaster geijkt. Men ging er toen van uit dat deze ijkbasis 150 jaar gebruikt zou worden. Echter eind jaren '90 werd het nut van deze ijkbasis achterhaald, doordat landmeting met behulp van satellieten mogelijk werd (vergelijkbaar met het huidige GPS-systeem). Op zaterdag 10 september geven vrijwilligers van het Kadaster tussen 11.00 en 16.00 uur uitleg over dit bijzondere object dat inmiddels een gemeentelijk monument is. Bezoek van de ijsbasis is mogelijk op eigen gelegenheid of onder leiding van de boswachter.

Op eigen gelegenheid
U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats nabij de schaapskooi van de Loenermark. Vanaf deze parkeerplaats kunt u op eigen gelegenheid te voet of per fiets naar de ijkbasis (afstand 3 km). Op de parkeerplaats is een kaartje met de route verkrijgbaar.

Met de boswachter mee
Vanaf de parkeerplaats nabij de schaapskooi start om 10.30 en 14.00 uur een excursie met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Duur: 2,5 -3 uur. De wandeling gaat via bos en heidevelden naar de ijkbasis en weer terug. Onderweg vertelt hij over de geschiedenis van de Loenermark en andere wetenswaardigheden. Deelname is gratis. Niet geschikt voor mindervaliden en/ (kleine) kinderen.

Bereikbaarheid parkeerplaats
Per auto: A50 Arnhem-Zwolle, afslag Loenen (Gelderland). In Loenen meteen na restaurant de Loenermark rechtsaf (Droefakkers). De Droefakkers ca. 3 km afrijden tot de parkeerplaats bij de schaapskooi.

Openbaar vervoer: bus Arnhem-Apeldoorn, uitstappen halte CR De Loenermark en 3 km de Droefakkers aflopen. Voor meer informatie over buslijnen, aankomst en vertrektijden zie www.9292ov.nl of bel 0900-9292

Kasteel Cannenburch, Vaassen
Op zaterdag 10 en zondag 11 september kunt u het kasteel van 12.00 tot 17.00 uur met korting bezoeken (laatste toegang met audiotour om 16.00 uur). Entree: € 7,00 i.p.v. € 9,50 en kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,95 i.p.v. € 5,25. Donateurs en Museumkaarthouders gratis toegang. Adres: M. van Rossumplein 4, 8171 EB Vaassen.

Kasteel Doorwerth, Doorwerth
Op zaterdag 10 en zondag 11 september kunt u het kasteel van 11.00 - 17.00 uur met korting bezoeken (laatste toegang om 16.00 uur). Entree: € 7,00 i.p.v. € 9,50 en kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,95 i.p.v. € 5,25. Donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen hebben gratis toegang. Adres: Fonteinallee 2, 6865 ND Doorwerth.

Achterhoek

Huis Verwolde, Laren
Op zaterdag 9 en zondag 10 september kunt u van 12.00 tot 17.00 uur met korting deelnemen aan een rondleiding door huis Verwolde (laatste rondleiding om 16.00 uur). Entree: € 6,40 i.p.v. € 8,50 en kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,75 i.p.v. € 5,00. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen hebben gratis toegang. Adres: Jonker Emilelaan 4, 7425 TL Laren (gem. Lochem).

Hoeve Eskes
Op zaterdag 10 en zondag 11 september kunt u van 10.00 tot 17.00 uur Boerderij Eskes gratis bezoeken. Het boerderijtje maakt deel uit van landgoed Walfort, gelegen tussen Aalten en Bredevoort in de Achterhoek.

Het is een landgoed van ruim 50 hectare bos en weiland met een eeuwenoude Havezathe Walfort en Saksisch boerderijtje Eskes. De Havezathe is niet geopend; boerderij Eskes wel. Bezoekers kunnen het erf met schuurtjes en waterput met haalboom bekijken. Ook is de deel, de plek waar vroeger het vee stond, te bekijken. Bezoekers kunnen daar genieten van een expositie met schilderijen van boerderij Eskes. De boerderij is vanouds een icoon van monumentaal erfgoed in Aalten. Het was vaak onderwerp voor kunstschilders en tekenaars en diverse bruidsparen hebben Eskes gebruikt als decor voor hun bruidsreportage. Het boerderijtje past dus uitstekend bij het thema van dit jaar: iconen en symbolen.

Adres: Walfortlaan 3, 7121 LJ, Aalten.

Rivierengebied

Kasteel Nederhemert, Nederhemert-Zuid
Op zaterdag 10 september zijn de grote zaal, woontoren en kelders van kasteel Nederhemert gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Het kasteel is te bezoeken o.l.v. een gids die een toelichting geeft op de bijzonder rijke historie van het kasteel in de Bommelerwaard, haar bewoners, de in 2005 voltooide restauratie en het huidige gebruik. De rondleidingen duren 45 minuten en starten ieder uur; de eerste om 10.00 uur, de laatste om 16.00 uur.

Adres: Kasteellaan 1,5317 KX Nederhemert-Zuid.

Landgoed Waardenburg, Waardenburg
Op zaterdag 10 september is kasteel Waardenburg van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen. Geïnteresseerden kunnen een gedeelte van het gebouw bekijken. Ook het Stroomhuis en de kasteeltuin bij huis Neerijnen zijn geopend.

Bovendien is de Molen van Waardenburg te bezichtigen. Deze molen is een zeskantige rietgedekte grondzeiler, een maalvaardige korenmolen langs de rivierdijk de Waalbandijk. In het Stroomhuis kunt u kijken naar een expositie en de horeca-gelegenheid UIT-spanning het Stroomhuis bezoeken. In de kasteeltuin wordt de jaarlijkse succesvolle pompoenenmarkt gehouden. U kunt al wandelend langs deze locaties.

Adres: Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen. In het dorp Neerijnen is parkeergelegenheid bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1.

Toren van Poelwijk, Gendt
De toren van Poelwijk en de expositie in de tuinen van Landgoed Poelwijk zijn op zaterdag 10 september en zondag 11 september van 10.00 - 17.00 uur gratis te bezichtigen.

De 15de-eeuwse toren van Poelwijk is het restant van het sinds de 18de eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het benedenvertrek zijn nog trompe-l'oeil beschilderingen te zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft u fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico. In de tuinen van Landgoed Poelwijk exposeert B.V., een groep beeldende vrouwen uit Arnhem. De Historische Kring Gendt houdt in het bijgebouw een presentatie over het thema ‘iconen en symbolen’.

Adres: Poelwijklaan 5 te Gendt. Meer informatie is te vinden op www.landgoedpoelwijk.nl.

Kasteel Ammersoyen, Ammerzoden
Op zaterdag 10 en zondag 11 september kunt u tussen 11.00 en 17.00 uur met korting kasteel Ammersoyen bezichtigen. U kunt het kasteel op eigen gelegenheid bezichtigen of deelnemen aan een rondleiding om 11.30 of 13.30 uur. Entree volwassenen: €6,25 i.p.v. €8,50, kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,75 i.p.v.  €5,00 euro, donateurs GLK gratis toegang. Adres: Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden.

 

 

 

 

Locaties

Landgoed Biljoen

Meer info »

Lees verder

Landgoed Staverden

Meer info »

Lees verder

Landgoed Schaffelaar

Meer info »

Lees verder

Landgoed Schouwenburg

Meer info »

Lees verder

Loenermark

Meer info »

Lees verder

Kasteel Cannenburch

Meer info »

Lees verder

Kasteel Doorwerth

Meer info »

Lees verder

Huis Verwolde

Meer info »

Lees verder

Havezate 't Walfort

Meer info »

Lees verder

Kasteel Nederhemert

Meer info »

Lees verder

Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Meer info »

Lees verder

Toren van Poelwijk

Meer info »

Lees verder

Kasteel Ammersoyen

Meer info »

Lees verder
x

Gratis magazine Mooi Gelderland

Mooi Gelderland is hét kleurrijke magazine van Geldersch Landschap & Kasteelen. Boordevol informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen en eropuit tips.

Vraag nu een gratis exemplaar aan.
Lees verder »

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen? Lees de cookieverklaring.

Niet meer tonen.