Op bezoek bij de kooiker

Let op: Dit evenement is geweest.
5 juni 2016

Op zondag 5 juni opent eendenkooi Batenburg de poorten. Kooiker Leo Stevens is dan met zijn kooikershondje aanwezig. Om 10.00 en 13.00 uur start een excursie. De deelnemers krijgen van beheerder Hans Hengeveld uitleg over de werking van de eendenkooi, de eendenvangst en het werk van de kooiker. Leo Stevens verzorgt tijdens beide excursies demonstraties met de kooikerhond.

Eendenkooien
Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. De eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikershondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ongeveer 119 geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één vangpijp gebruiksklaar. De eendenkooi in Batenburg is echter volledig bedrijfsklaar en in originele staat.

De eendenkooi Batenburg is gewoonlijk niet toegankelijk voor het publiek. Rust in de kooi is namelijk van groot belang.

Start: om 10.00 of 13.00 uur. Duur: ca. 2 uur.
Deelname: € 7,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,00 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. op vertoon van GLK pas.
Startlocatie: het kooikershuisje aan het einde van de toegangsweg naar de Eendenkooi (Bergharense straat, Batenburg). Parkeren langs de Bergharense straat. 
Informatie: Hans Hengeveld, tel. 06 – 53 184 637.

Reserveer hier uw kaartje voor 10.00u

Reserveer hier uw kaartje voor 13.00u

Locatie

Batenburg

Meer info »

Lees verder