Midzomerfeest

Let op: Dit evenement is geweest.
24 juni 2015

Op woensdagavond 24 juni organiseert Geldersch Landschap & Kasteelen voor de eerste keer een kleinschalig midzomerfeest bij de ijzertijdboerderij op het Wekeromse Zand. Boswachters Henk Huizing en Cor Jansen vertellen deze avond sagen en legenden bij kaarslicht, zoals: ‘waar komt de naam Gelderland vandaan’ en ‘waarom was de venijnboom (Taxus) belangrijk voor Willem de Veroveraar’? En meer. Aan de innerlijke mens is ook gedacht: er zijn lekkere hapjes verkrijgbaar die passen bij een midzomerfeest, zoals roggenbrood met kaas en spek, wijn, bier en frisdrank. Reserveren is noodzakelijk.

Aanvang om 21.00 uur. Duur: 2 à 3 uur.
Deelname: €7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen, direct aanwonenden en vrienden van de Celtic Fields betalen     €5,00 p.p. Dit is exclusief drankjes en hapjes, deze zijn voor eigen rekening. 
Locatie: de IJzertijdboerderij aan de Vijfsprongweg in Wekerom. Routebeschrijving: vanaf de N304 van Ede naar Wekerom of vice versa. Neem de Wekeromseweg die aan de kant van Wekerom de Edeseweg wordt genoemd. Vóór, cq. na het dorp Wekerom links, cq. rechtsaf de Vijfsprongweg in. De parkeerplaats is na 2,5 km links. 

Informatie: Henk Huizing, tel. 06-51966359

Historie midzomerfeest
Tijdens midzomernacht bereikt de zon, gezien vanaf de aarde, zijn meest zuidelijke positie en blijft het op de meest noordelijke plekken van de aarde de hele nacht licht. De zonnewende viert men al eeuwenlang tijdens het midzomerfeest op 24 juni en vindt zijn oorsprong in de tijd van de Vikingen, die grotendeels uit Scandinavische landen als Zweden en Denemarken kwamen.

Tijdens midzomernacht bezochten de Vikingen waterbronnen met genezende krachten en ontstaken zij grote brandstapels om kwade geesten te verdrijven. In de 7e eeuw werd het midzomerfeest een christelijk feest, doordat geestelijken het tot dan toe heidense feest koppelden aan de geboorte van Johannes de Doper op 24 juni.

In Nederland wordt het midzomerfeest niet meer op grote schaal gevierd.

Tijdens het midzomerfeest was het ontsteken van vuren gebruikelijk. Dit is op het Wekeromse Zand niet toegestaan. Daarom branden er kaarsen en waxinelichtjes. 

 

Inschrijven kan op:
http://www.reserveringenglk.nl/?task=view_event&event_id=447

Locatie

Wekeromse Zand

Meer info »

Lees verder