Vioolconcert

Let op: Dit evenement is geweest.
6 juni 2015

Door deelname van het  prachtige Huis Zypendaal en omgeving aan het NMF Muziekweekend kan het publiek niet alleen kennisnemen van deze nog onontdekte locatie, maar ook door het concert nader kennismaken met het Nationaal Muziekinstrumentenfonds & Heemschut. De doelstellingen en gedachtengoed van beide organisaties sluiten heel goed aan bij de activiteiten van het Geldersch Landschap & Kasteelen i.c. Huis Zuypendaal. Aanvang concert: 11 .00 (duur 1 uur) Aansluitend rondleiding kasteel. Reserveren is noodzakelijk!

Programma
G.P. Telemann Fantasia voor viool solo in D TWV 40:17
J.G. Pisendel Sonate voor viool solo in a
G.P. Telemann Fantasia voor viool solo in Es TWV 40:20
J.S. Bach Sonate voor viool solo in g BWV 1001
 
Drie componisten, leeftijdgenoten, ontmoeten elkaar op 6 juni in Huis Zypendaal, een gebouw dat maar weinige tientallen jaren later is gebouwd dan hun respectieve composities voor viool solo zijn ontstaan.
 
Zij hebben elkaar ook tijdens hun leven gekend: Bach en Pisendel, Pisendel en Telemann, Telemann en Bach. Zelfs zou het hebben gekund dat zij in 1709 alle drie in Weimar waren, toen Bach en Pisendel (beiden naast componist ook violist) Telemanns Concert  in G voor twee violen en orkest uitvoerden met de Hofkapel van Weimar.
Hoewel ze elkaar dus kenden en ongetwijfeld wederzijds beïnvloed hebben, is tijdens dit concert toch juist ook te horen hoe verschillend drie in de 1680er jaren geboren  Duitse componisten kunnen schrijven voor viool solo.
Pisendel, misschien meer violist dan componist, en zelf zeer virtuoos, deinst niet terug voor technische violistische hoogstandjes. Zijn stijl is grillig en niet heel gestructureerd, vol onverwachte wendingen en plotse overgangen, maar toch ook heel charmant en mededeelzaam.
Bach heeft zijn sonates en partita’s voor viool solo misschien wel geschreven met Pisendel in gedachten. Zijn stijl is monumentaal,  doordacht zo niet doorwrocht, zeer polyfoon tot bijna het violistisch onmogelijke toe en dus ook zo virtuoos dat het de vraag is of deze werken in Bach’s tijd wel zijn uitgevoerd. Misschien was dat zelfs voor Pisendel te veel gevraagd…
Telemann tot slot gaf zijn werken voor viool solo niet voor niets de naam ‘Fantasias’ mee. Er zijn er 12 in totaal, alle even kort (in het bewaard gebleven manuscript beslaat iedere Fantasia één pagina), bestaande uit 3 of 4 zeer compacte contrasterende deeltjes, vol sprankelende motiefjes  en spontane invallen die meestal niet heel diepgaand worden uitgewerkt (alles binnen het bestek van die ene pagina!).
 
De werken op dit programma zijn tussen 1710 en 1735 gecomponeerd. De buitenplaats Zypendaal is tussen 1762 en -64 ontstaan. De viool waarop dit alles zal klinken, tot slot, was er het eerst: die is in 1699 door Hendrik Jacobs in Amsterdam gebouwd.

Kijk voor meer informatie op: www.muziekinstrumentenfonds.nl

 

Inschrijven kan op:
http://www.muziekinstrumentenfonds.nl/333/concerten/evenementen/huis-zypendaal/?id=2230

Locatie

Huis Zypendaal

Meer info »

Lees verder
x

Gratis magazine Mooi Gelderland

Mooi Gelderland is hét kleurrijke magazine van Geldersch Landschap & Kasteelen. Boordevol informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen en eropuit tips.

Vraag nu een gratis exemplaar aan.
Lees verder »