Nationale molendag

Let op: Dit evenement is geweest.
9 mei 2015

Onder het motto “Daar bij die molen……” wordt zaterdag 9 mei tijdens de Nationale Molendag een Oude Ambachtenmarkt gehouden bij de Eerbeekse Oliemolen aan de Kanaalweg. Het is voor het eerst dat een dergelijke markt bij de oliemolen plaatsvindt. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt tijdens de landelijke Molendag. Het terrein rondom de oliemolen leent zich uitstekend om daar verschillende oude ambachten te tonen. Slaat de markt aan dan wordt die de komende jaren verder uitgebreid.

De oliemolen is het middelpunt van de markt. Daar kan men de hele dag kijken hoe het toe gaat in de enige nog werkende bovenslag water/oliemolen van ons land. Men kan het pletten (kapotmaken) van het zaad door de imposante molenstenen volgen en ook het eigenlijke persen. Andere ambachten die volop demonstreren zijn onder meer : werken met wilgentegen, korven vlechten, spinnen en weven, Grolsche wanten breien, waskaarsen rollen en gieten en met een kettingzaag kunst uit stukken hout zagen.

Veel mensen hebben wel eens een steen meegenomen van bijvoorbeeld de Veluwe. Op de markt is een stand waar men met een gevonden steen terecht kan om te weten te komen wat de herkomst van de steen is en hoe die hier terecht gekomen is. Ook zijn er stands met curiosa/brocante en houtsnijwerk/ sieraden. De imkersvereniging Eerbeek heeft alle informatie over bijen en toont ‘het leven van een bijenvolk’. Kinderen mogen bij de stand van de waskaarsen ook zelf een waskaars rollen. Geldersch Landschap & Kasteelen komt met de promotiewagen en om 11.00 en 14.00 uur start een (gratis) excursie met de boswachter. De markt naast Restaurant Grand Café De Korenmolen begint op zaterdag 9 mei om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De toegang is vanzelfsprekend gratis.

Locatie

Huis te Eerbeek

Meer info »

Lees verder