Kerkenlandschap

Let op: Dit evenement is geweest.
19 april 2015 - 30 juni 2015

De expositie toont de neerslag van de religieuze ontwikkeling in Nederland in het gebied tussen Maas en Waal. In het gebied, ingeklemd tussen de grote rivieren. werden al vroeg kerken gesticht. Groot werd de invloed van het aartsbisdom Keulen. Er ontstonden vele parochiekerken en daarbij behorende kapellen. In de periode 1600-1800 werd het gebied geprotestantiseerd. Heel eigen voor het gebied is dat de mensen de rooms-katholieke kerk trouw bleven. Behalve christendom kwamen ook andere godsdiensten het gebied binnen: Jodendom, Hindoeïsme en Islam.
Neerslag in gebouwen
Wat de expositie wil laten zien is de neerslag van bovengenoemde ontwikkeling in gebouwen voor de eredienst. In het gebied is, wat de rooms-katholieke godsdienst betreft, de ontwikkeling te zien van vroeg-romaans naar een bij de geloofsopvatting van deze tijd aangepaste vorm van bouwen. Hetzelfde geldt voor de protestanten. In eerste instantie werd gekerkt in van de rooms-katholieken overgenomen kerken. Vanaf de acht- tiende eeuw ontwikkelde zich een eigen stijl van bou- wen. De enige synagoge was van oorsprong een protestants kerkje. De Hindoetempel en de moskee werden in geheel eigen stijl gebouwd.
De expositie is een initiatief van het Erfgoedstudiehuis te Leur en wordt geopend op :

19 april om 11.00 door de heer R.de Kruijf
Deelname gratis
Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden,
Van Balverenlaan 1b in Leur.

De expositie loopt van 19 april t/m maart 2016
Openingstijden :
april t/m oktober : wo.,vrijd.,zat. en zondag 11.00-17.00
november t/m maart : wo.,zat. en zondag 11.00-17.00

De tentoonstelling zal behalve in Leur te zien zijn op een aantal andere locaties in het gebied t/m april 2016

Locatie

Bez.centrum Land van de Heerlijkheden

Meer info »

Lees verder
x

Gratis magazine Mooi Gelderland

Mooi Gelderland is hét kleurrijke magazine van Geldersch Landschap & Kasteelen. Boordevol informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen en eropuit tips.

Vraag nu een gratis exemplaar aan.
Lees verder »