Oranjerie: Kunst & Lunch

Let op: Dit evenement is geweest.
16 augustus 2015

Iedere 3e zondag van de maand komt het rijke verleden van Huis Verwolde tot leven door een aspect van de geschiedenis of de inventaris van Huis Verwolde te bespreken. Rond lunchtijd verrast cuisinier Hans Drijsen u met een ‘kunstig lunchbordje’. De middag sluiten we af met een bijzonder bezoek aan huis of omgeving, inspelend op het thema.

“Van Burcht tot Buitenplaats”. Kastelen door de eeuwen heen door Jan Willem van Beusekom, bouwkundige en architectuurhistoricus.

Deze lezing gaat over de veranderingen in de verschijningsvorm van’ versterkte huizen’ die vaak ‘kastelen’ werden genoemd en die later ‘buitenplaatsen’ werden,  veelal op het platteland. Kasteel Verwolde is daar zelf een goed voorbeeld van. De geschiedenis van het huis gaat terug tot de twaalfde eeuw maar het huidige huis dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Tot in de twintigste eeuw werden dergelijke grote huizen nieuw gebouwd of geheel verbouwd en aangepast aan de tijd. Deze traditie zet zich tot vandaag voort, want ook nu nog worden grote huizen gebouwd op zogenaamde ‘Nieuwe Landgoederen’. Aan de hand van vele voorbeelden uit de omgeving van Verwolde en elders worden de verschillende vormen van kastelen door de eeuwen heen toegelicht. Ook de vele termen, die door elkaar gebruikt worden  voor -  al dan niet adellijke -  huizen komen aan de orde.

De lezing wordt gegeven door Jan Willem van Beusekom uit Diepenheim. Na zijn bouwkundige en architectuurhistorische opleiding heeft hij gewerkt in de monumentenzorg, o.a. in Overijssel en Gelderland en als Hoofd Monumentenbeleid bij de koepel van de honderden particuliere monumentenorganisaties in ons land (zoals de Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen) en laatstelijk als beheerder conservator van Kasteel Twickel bij Delden.


Programma: 12.00 uur lezing, 13.00 uur lunch, gevolgd door de rondleiding vanaf 14.00 uur.
Deelname: € 22,50, donateurs GLK betalen € 20,00. Inclusief koffie bij aanvang & lunch, exclusief drankjes.
Adres: Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren.
Meer informatie: tel. 0573-401825 of e-mail: verwolde@glk.nl.
Reserveren: graag uiterlijk 12 augustus via onderstaand formulier, per e-mail of telefonisch.

Reeks Kunst & Lunch dit najaar
- zo 20 september Kostuums & livreien, maatwerk toen en nu. Door Chris Meijers, Arnhems Modekwartier
- zo 18 oktober Meubelrestauratie, door Maurice Steemers, restaurateur Chinese Kamer Huis Verwolde

Online reserveren

Locatie

Huis Verwolde

Meer info »

Lees verder