Heidebustocht

Let op: Dit evenement is geweest.
22 augustus 2015

Ook in 2015 nodigen we u uit om met ons in de bus te stappen voor een Heidetocht, en wel over de Zuid-Veluwe. Eind augustus staat de heide volop in bloei en zorgt ze voor een kleurig element in het landschap. Verder genieten we van het natuurschoon dat GLK en andere natuurbeschermings-organisaties beheren. Tussendoor staat af en toe een natje en een droogje voor ons klaar.

De Heidebustocht begint bij NS-station Velp en doet zoveel mogelijk locaties met heide aan. Kort na de start rijden we langs ´ons´ kasteel Rosendael, dat in 2014 haar 700-jarig bestaan vierde. Daarna zoeken we direct de heidevelden op en rijden via de Posbank naar Eerbeek. Daar kunnen we een blik werpen op het Huis te Eerbeek, drinken we koffie en bezoeken we de molenaars in de Oliemolen. De bus rijdt vervolgens naar de Loenermark, alwaar we uitleg krijgen over dit bijzondere natuur- (en heide-) gebied en ´onze´ schaapherder en de schapen die de heide begrazen opzoeken.

Vervolgens brengt de bus ons via Beekbergen naar landgoed Het Spelderholt, een van de eerste projecten van de voormalige Heidemaatschappij (thans Arcadis), gesticht door jhr. Teixeira de Mattos. Met uitzicht op diens ´kasteel´ genieten wij hier van de lunch. Het Spelderholt is omgeven door Bruggelen, ook een bezit van Gelders Landschap. We rijden daar dus doorheen als we onze weg vervolgen, om via Apeldoorn richting Hoog Buurlo te rijden. Wellicht vangen we hierbij een glimp op van de Hoog Buurlose Heide, de schaapskooi en/of de schapen. Achter Hoog Buurlo ligt, verscholen aan een doodlopende weg, het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Op dit karakteristieke gebouw, wel de ´kathedraal van de Veluwe´ genoemd, kunnen we een blik werpen vanuit de bus. De ´zendcirkel´ eromheen bestaat sinds kort weer helemaal uit heide.
Via ¨Halte Assel¨ (aan de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort) voert een mooie route door de dorpen Kootwijk, Harskamp en Otterlo ons, langs het Nationaal Park De Hoge Veluwe, naar Hoenderloo. Daar zullen we de tocht afronden met een borrel, als het weer meewerkt op het terras.

De terugreis brengt ons via Deelen (een voormalige luchtmachtbasis) en de Koningsweg weer naar het Arnhemse, waarna de bus ons om ca. 17.00 weer bij station Velp zal afzetten.

Tijd: Start om 9.00 uur vanaf station Velp (na aankomst van de stoptrein uit Arnhem), einde om ca. 17.00 uur.
Kosten: € 55,00 p.p. Donateurs GLK € 49,50 p.p.
Informatie: Harro Frieling, tel. 055 3557247 / 06 51382111

Reserveren is noodzakelijk via onderstaande link

Inschrijven kan op:
http://www.reserveringenglk.nl/?task=view_event&event_id=340

Locaties

Huis te Eerbeek

Meer info »

Lees verder

Bruggelen

Meer info »

Lees verder

Loenermark

Meer info »

Lees verder