Expositie Onderduikershol

Het verhaal van een vierjarig jongetje dat in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken.

Het is 1942 en het leven van de Joden in Nederland wordt steeds gevaarlijker. Jits van Straten is nog maar vijf jaar oud als hij, samen met zijn ouders, onder moet duiken. Ze komen uiteindelijk terecht op de Veluwe, waar hij en zijn vader in een onderduikershol kunnen verblijven. Maar terwijl zij zich ondergronds schuilhouden, gaat de jacht op hen en vele andere Joden bovengronds verder. En het gevaar ligt overal op de loer, ook op de Veluwe…

Nu, bijna tachtig jaar later, is het onderduikershol waarin Jits van Straten en zijn familie verbleven, teruggevonden en opgegraven. Geldersch Landschap & Kasteelen brengt met dank aan vele vrijwilligers en studenten van Saxion vanaf 1 april 2023 dit verhaal tot leven met een kleine tentoonstelling in het Bouwhuis links naast kasteel Cannenburch in Vaassen. Kom en beleef het unieke verhaal van Jits van Straten: het vierjarige jongetje dat voor zijn leven moest schuilen in een onderduikershol op de Veluwe.

Op 6 en 7 mei 2023 is de expositie gesloten.

Beluister de podcast (mp3)

Praktische informatie

Tickets

  • Entree gratis

Locatie

Bouwhuis naast kasteel Cannenburch

Maarten van Rossumplein 4
8171 EB Vaassen
T 0578 57 12 92
cannenburch@glk.nl

Bereikbaarheid

Eigen vervoer
Kasteel Cannenburch is goed bereikbaar via de A50 afslag 26 Vaassen. Houd de borden richting Vaassen aan.

Openbaar vervoer
Vanaf station Apeldoorn is kasteel Cannenburch per bus bereikbaar: www.9292.nl.

Parkeren

Parkeren is gratis. Tijdens evenementen gelden de parkeertarieven van het betreffende evenement.

Horeca

Restaurant Bij Maarten in ‘t Koetshuis

Binnen of buiten op het terras met zicht op het kasteel, geniet je van koffie of thee met iets lekkers of een uitgebreide lunch. Het restaurant is zeer geschikt voor gezinnen en ook groepen kunnen op een warm welkom rekenen.

Geopend woensdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur, de keuken sluit om 20.00 uur. Voor meer informatie: 0578 57 15 01 of maarten@restaurantkoetshuis.nl

Kasteelcafé

In de gewelven van het kasteel is het naast het bezoeken van de kasteelwinkel ook genieten van een Cannenburch’s kopje koffie.

Toegankelijkheid

De expositie vindt plaats op de begane grond van het Bouwhuis links naast het kasteel.

We zetten ons in om steeds meer drempels weg te nemen en mensen met een lichamelijke beperking beter te verwelkomen op onze kastelen. Lees hier alles over de toegankelijkheid van kasteel Cannenburch.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.