Expositie ‘Maria van Gelre’

Expositie ‘Maria van Gelre’ langs steden en kastelen in het oude hertogdom Gelre

Nicht Franse koning
Deze Française, geboren als Marie d’Harcourt et d’Aumale, was een nicht van de Franse koning Charles VI. Zij huwde in 1405 met Reinald IV, de toenmalige hertog van Gelre en Gulik. Haar intense bemoeienissen met de toekomst van Gelre – vanwege het ontbreken van een erfopvolger – leidden na de dood van haar man in 1423 tot haar definitieve vertrek naar Gulik.

Gelderse steden
De expositie bezoekt de talrijke kastelen en steden waar Maria van Gelre heeft vertoefd. Maria had diverse verblijfplaatsen, maar Rosendael was haar favoriet! Door Maria van Gelre kan het brede publiek kennismaken met een ingrijpend hoofdstuk uit de geschiedenis van Gelre die tot op de huidige dag zijn doorwerking heeft in de bestuurlijke verhoudingen en vormgeving van Gelderland en daarbuiten.

Enorme jurk
De levensgrote kopie van Maria’s houppelande, gemaakt van koningsblauwe zijde gevoerd met bont – voor deze replica is kunstbont gebruikt – staat in de bibliotheek. In een film zie je de hoe haar hofdames haar in het gewaad hielpen. Speciaal voor wie de stoffen wil kunnen voelen, is een display met diverse voellappen van blauwe peau d’âne, roomwitte zijdevoering, imitatie-eekhoornbont, minivert en goudborduursel.

Weekenden
Je kunt Maria van Gelre op eigen gelegenheid bekijken op zaterdag & zondag, tussen 12-15 uur in de bibliotheek van het kasteel. De expositie zal t/m 31 december 2023 te zien zijn.

Niet toevallig valt de start van de expositie samen met de presentatie van de nieuwste historische roman van Lydia Rood ‘De maagd van Rosendael’. De presentatie van haar nieuwste boek heeft dinsdag 12 september plaatsgevonden op kasteel Rosendael. Het boek van Lydia Rood “De maagd van Rosendael” is voor € 22,99 te koop in de kasteelwinkel.

Praktische informatie

Tickets

  • Volwassenen € 13,50
  • Kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,00
  • Kinderen t/m 3 jaar Gratis
  • Museumkaarthouders (op vertoon van pas) Gratis
  • Donateurs
  • Donateurs GLK Gratis

Locatie

Kasteel Rosendael

Rosendael 1
6891 DA Rozendaal
T (026) 364 46 45
rosendael@glk.nl

Parkeren

Parkeren is gratis. Tijdens evenementen gelden de parkeertarieven van het betreffende evenement.

Op het parkeerterrein is een laadpaal voor elektrische auto’s aanwezig.

Bereikbaarheid

Eigen vervoer:
A12 Utrecht – Oberhausen, afslag Arnhem-Noord, richting Velp / Rozendaal, Rozendaal aanhouden.

Parkeren is gratis. Tijdens evenementen gelden de parkeertarieven van het betreffende evenement.

Openbaar vervoer:
Check de actuele reisinformatie op 9292.nl

Horeca

De Oranjerie
Combineer je bezoek aan het park en kasteel met een tussenstop in de Oranjerie. Kom en geniet van de relaxte omgeving met één van de mooiste terrassen van Nederland. De Oranjerie is eten, drinken en beleven. Ook is de Oranjerie exclusief af te huren voor zakelijke en particuliere ontvangsten zoals recepties, diners en feestavonden.

Openingstijden de Oranjerie
> Medio mei t/m medio oktober: di t/m zo 10-18 u.
> Juli en augustus: ook op maandag geopend

Kasteelcafé de Oranjerie
In de periode dat de kuipplanten en Citrus bomen overwinteren of wanneer de Oranjerie gereserveerd is voor een besloten partij, dan is kasteelcafé de Oranjerie in het kasteel geopend.

Openingstijden kasteelcafé de Oranjerie
> Medio oktober t/m eind oktober: di t/m zo 11-17 u.
> November t/m maart: za & zo 11-16 u.

Voor meer informatie en/of reserveringen kijk je op de website van de Oranjerie of mail je naar info@oranje-rie.nl 

Toegankelijkheid

We zetten ons in om steeds meer drempels weg te nemen en mensen met een lichamelijke beperking beter te verwelkomen op onze kastelen. Lees hier alles over de toegankelijkheid van kasteel Rosendael.

Expositie ‘Maria van Gelre’

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.