nachtzwaluw
Geldersch Landschap & Kasteelen
Loenermark Hei
Louise Spaargaren
Loenermark Bomen
Martijn Nugteren

De nachtzwaluw of geitenmelker vliegt vooral in de schemering en in het donker. Zijn zang is een bijzonder, trillend geluid dat hij na zonsondergang, zittend vanaf een uitkijkpost laat horen.
De contactroep van een nachtzwaluw is het gemakkelijkst te ontdekken door goed te luisteren. Het is een zachte maar scherpe roep, die regelmatig herhaald wordt om contact te leggen met soortgenoten. Overdag ligt de vogel stil op de grond en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor is de soort overdag moeilijk te ontdekken. Met een beetje geluk is hij ’s avonds te horen en/of te zien. Een unieke kans, want normaliter is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk.

Opmerking: de boswachters weten op welke plekken de nachtzwaluwen te vinden zijn. 100% garantie op het horen en zien van deze vogels kunnen we echter niet geven; of ze zich goed laten horen en zien is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Het blijft de natuur.

Tip van de boswachter: neem iets mee om te zitten, omdat we misschien enige tijd moeten wachten om de vogel te horen of waar te nemen. Trek stevige wandelschoenen aan.

Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

Praktische informatie

Tickets

  • Volwassenen 8
  • Donateurs*
  • Donateurs GLK 3
* Op vertoon van een geldige GLK donateurspas.

Startlocatie

Parkeerplaats de Schaapskooi in Loenen

Informatie
Herman Heskamp tel. 06-16862394
Chris Holtslag tel. 06-47368561

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid
A50 Arnhem-Apeldoorn, afslag Loenen. In Loenen direct na hotel-restaurant De Loenermark rechtsaf de Droefakkers op en die blijven volgen. Deze weg ca. 3 km. afrijden.

Openbaar vervoer
Met het OV kunt u komen tot halte Bruisbeek, Loenen met lijn 43 vanaf Arnhem of Apeldoorn. Neem van tevoren contact op met de excursieleider, zodat hij er voor kan zorgen dat u op de startlocatie komt. Let zelf op de tijd, zodat u de bus terug nog haalt.
Meer informatie: www.9292.nl

Parkeren

Parkeren is gratis.

Nachtzwaluw excursie

Boek hier je ticket
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.