Eendenkooi rondleiding Batenburg

Batenburg eendenkooi

Ga mee terug in de tijd en ervaar de sfeer van rust en geheimzinnigheid.

De eendenkooi Batenburg is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek om de rust te bewaren, maar voor een enkele excursie willen we wel een uitzondering maken. Tijdens de rondleiding langs de kooiplas vertelt de boswachter over de rijke geschiedenis van de eendenkooi, de werking van de vangpijpen, het werk van de kooiker en het belang van het beheer en van de begroeiing op het terrein. Ervaar ook de sfeer van rust en geheimzinnigheid die in de eendenkooi heerst.

Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Een eendenkooi bestaat uit een grote vijver met smalle sloten die uitkomen in de vangpijpen. Met behulp van tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland zijn nog slechts 119 geregistreerde eendenkooien te vinden, waarvan er velen slechts één gebruiksklare vangpijp hebben. De eendenkooi in Batenburg is volledig bedrijfsklaar en verkeert in originele staat, waardoor het een unieke locatie is om te bezoeken.
Vooraf online reserveren is noodzakelijk. 

Tip van de boswachter: Deze excursie is geschikt voor volwassenen en kinderen van vanaf 8 jaar. Neem een verrekijker mee.

Praktische informatie

Tickets

  • Volwassenen 8,00
  • Kinderen 8 t/m 12 jaar 5,00
  • Donateurs
  • Donateurs GLK 3,00
  • Kinderen 8 t/m 12 jaar van donateurs GLK 3,00

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer 
Kijk op 9292.nl  voor actuele reisinformatie.

 

Startlocatie

Startlocatie
Begin toegangsweg naar de eendenkooi (Bergharensestraat, Batenburg). Parkeren langs de Bergharensestraat.

Informatie:
Jan Taat, 06 83 08 60 24

Toegankelijkheid

Vanwege de onverharde paden is deze excursie minder geschikt voor mensen met een verminderde mobiliteit. Bekijk de mogelijkheden Gelderse natuur en erfgoed te bezoeken op Toegankelijk voor iedereen.

Eendenkooi rondleiding Batenburg

Boek hier je ticket
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.