Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
13 september 2019

Het tweede weekend van september openen vele monumenten hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. In de natuur laten de edelherten van zich horen, vallen vruchten van de bomen en kunnen we paddenstoelen bekijken. Geniet van de nazomer en de aankomende herfst!

Open Monumentendag

kasteel Biljoen

Geldersch Landschap & Kasteelen opent diverse kastelen, landhuizen, molens en andere monumenten die regulier weinig of niet toegankelijk zijn. 'Plekken van plezier' is het thema van Open Monumentendag 2019. Je bent 14 en 15 september van harte welkom om te zien hoe mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt hebben. Want ontspanning, plezier en vrije tijd is van alle tijden.

 

Bekijk het programma.

Restauratie bijzonder bed

slaapkamer Cannenburch

In een slaapkamer van het Vaassense kasteel Cannenburch staat een 18de-eeuws bed, waarvan er nog maar weinig zijn. Het is kwetsbaar en om het te kunnen behouden moet het gerestaureerd worden. Begin dit jaar zijn verschillende restauratoren aan de omvangrijke klus begonnen. Een klein deel van het werk vindt op kasteel Cannenburch plaats, het meeste werk gebeurt extern. Allemaal specialistisch werk dat veel tijd en aandacht vraagt. Benieuwd naar het bed en hoe een dergelijke restauratie in zijn werk gaat?

 

Bekijk de video.

Het landschap als stille getuige

bunker op landgoed Oorsprong

Op 17 september is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden door de geallieerden werd gelanceerd en door de Duitsers werd gepareerd. Terwijl het aantal levende getuigen van de Tweede Wereldoorlog behoorlijk afneemt, blijft het landschap als stille getuige over. We zochten een aantal plekken op die nog getuigen van de verschrikkingen die zich er hebben afgespeeld.
Speciaal voor de herdenking van 75 jaar Market Garden kun je in september mee met een rondleiding in de omgeving van kasteel Doorwerth.

 

Lees de verhalen over Gelderse plekken.

Paddenstoelen spotten

kastanjeboleet

Nu is het nog warm en droog, maar als het straks vochtiger weer is dan schieten ze letterlijk uit de grond. Paddenstoelen kun je overal vinden, vooral in het bos en op landgoederen. Onze kenners hebben excursies gepland naar de gebieden waar in het verleden veel verschillende en bijzondere soorten te zien waren. Toch is het elk jaar is weer een verrassing welke soorten zich laten zien en wanneer. Meer weten over de rol van paddenstoelen in het ecosysteem, vindplekken en bijzondere verhalen horen? Ga eens mee met een paddenstoelenwandeling.

 

Naar de paddenstoelenexcursies.

Werk in uitvoering

De Fliert op landgoed Hunderen

Dit najaar werken we op een aantal plekken aan toegankelijkheid, beleving, cultuurhistorie en natuur. In park Scherpenzeel en het omliggende parklandschap komen nieuwe paden, worden bestaande paden verbeterd, richten we de historische moestuin en omgeving opnieuw in en zal de bestaande parkeerplaats beter worden ingepast in de oorspronkelijk 19de-eeuwse parkaanleg.
Op landgoed Hunderen bij Twello wordt gewerkt aan de padenstructuur en voeren we snoei- en vellingswerk uit. Nieuwe zitbanken, vervanging van de houten bruggen voor stalen exemplaren, het verkleinen van de parkeerplaats, aanplant van nieuwe boomgroepen en een boomgaard geven Hunderen nieuw elan.

 

Lees meer over onze projecten.

Powered by Aan Zee