Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
18 maart 2019

Stinsenplanten bloeien, diverse bomen en struiken staan al in de knop en dieren laten zich steeds meer zien. Als de zon straks begint te schijnen, gaan we weer veel naar buiten!
Ook de 7 opengestelde kastelen maken zich op voor een nieuw seizoen. Boordevol nieuwe - en succesvolle activiteiten om samen van te genieten.

Kastanjedal Heerlijkheid Beek klimaatbestendig

Margot Ribberink in Kastanjedal Heerlijkheid Beek

In het Kastanjedal in natuurgebied Heerlijkheid Beek (Berg en Dal) konden betrokkenen en enkele gulle gevers 15 maart het resultaat zien van de werkzaamheden die afgelopen najaar zijn uitgevoerd. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat hevige regenbuien geen effect meer hebben op de kwetsbare natuur. Langs het pad van de kabouterboom is een keerwand geplaatst, verloren stuwtjes hebben we teruggebracht om de hydrologie te verbeteren en nieuwe watervangers om regenwater het bos in te geleiden. Meteoroloog Margot Ribberink was onze speciale gast en vertelde hoe belangrijk dit soort maatregelen zijn om ons aan te passen aan het klimaat.

Lees meer.

GLK is jarig en trakteert

Kabouters bieden speciale editie magazine aan

Margot Ribberink kreeg ook het eerste exemplaar van de speciale editie van Mooi Gelderland uitgereikt. Een feestelijk editie omdat GLK al 90 jaar de natuur en cultuur in Gelderland beschermt! In het magazine vertellen bekende Nederlanders die in Gelderland wonen wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Daarnaast vertellen we over ons werk en geven volop tips om er op uit te gaan.
Donateurs krijgen de speciale editie thuisgestuurd. Nog geen donateur of een echte liefhebber tippen de speciale editie van het magazine aan te vragen om kennis te maken?

Vraag het magazine aan.

Lammetjes kondigen lente aan

lammetjes Loenense schaapskudde

Zondag 24 maart zijn tussen 10.30 en 16.00 uur maar liefst 182 lammetjes te bewonderen tijdens de jaarlijkse Lammetjesdag in Loenen (Gld.) Behalve lammetjes kijken, kunnen kinderen en hun (groot)ouders demonstraties schapen drijven bijwonen, hutten bouwen, een ponyritje maken en mee op excursie met de boswachter. Standhouders verkopen schaap- en streekproducten en verschillende lekkernijen.
Hopelijk laat de lentezon zich zien en kan iedereen genieten van het prille voorjaar op de grote weide van het mooie natuurgebied de Loenermark.

Over Lammetjesdag

Nieuw op kasteel Ammersoyen

poortgebouw kasteel Ammersoyen

In de 700 jaar oude poortkamer is vanaf zondag 31 maart een replica van het pronkharnas, de toernooihelm en de wapenmantel van hertog Willem I van Gelre te zien. Samen met onder meer een film voor kinderen, een kaart met de steden en kastelen van het hertogdom Gelre en bijkomende verhalen, komt de geschiedenis van deze middeleeuwse hertog tot leven.
Wie op 31 maart kasteel Ammersoyen vanaf 13.00 uur bezoekt heeft de primeur om ook de eerste 'Middeleeuwse Ontmoetingen' mee te maken. Enkele middeleeuwse kasteelbewoners zijn aan het werk en vertellen over het kasteelleven.

Opening poortkamer.

Lentekriebels!

pimpelmees

Nu de vogels fluiten, bomen en struiken in knop staan en de eerste plantjes bloeien, is het tijd om een heerlijke wandeling te plannen. Ga ook genieten van de ontluikende natuur, bijvoorbeeld op de landgoederen waar stinsenplanten bloeien.

Of wandel mee met de boswachter.

Collectie Gelderland

collectie Torenzaal Rosendael

In onze huizen en kastelen beleef je het verleden in het heden door de inrichting met diverse originele collectiestukken. Deze hebben vaak een relatie met het gebouw of de bewoners. De collectie bestaat uit zeer uiteenlopende voorwerpen, van kookpotten tot kroonluchters en van kunstwerken tot eenvoudige huisraad. Bijzonder is de grootste portretcollectie in ons land. In de 7 opengestelde kastelen is deze collectie toegankelijk voor publiek. Online, via Collectie Gelderland, zijn nog meer objecten te bewonderen, ook van niet opengestelde huizen.

Powered by Aan Zee