Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
30 juli 2019

Een mooie fietstocht, een wandeling door een koel bos of er op uit naar een imposant kasteel: welke uitstapjes wilt u nog doen tijdens de tweede helft van de zomer? In deze nieuwsbrief volop inspiratie!

Bloemenfeest op landgoederen

Feestakker voor kasteel De Schaffelaar

Omdat GLK negentig jaar bestaat, is deze zomer een aantal landgoederen extra fleurig. Langs akkerranden bloeien typische akkerbloemen zoals smalle wikke, ringelwikke, zomerhaver en zonnebloemen. Speciaal voor o.a. de bijen zijn gele honingklaver, boekweit, slofhak en windhalm gezaaid. De bloemen geven geur, kleur én geluid aan het landschap. Reken op veel gezoem van hommels, bijen en zweefvliegen.
Door grondtype en de droogte is er verschil hoeveel bloemen er (nu) te zien zijn.

Bekijk de locaties van de bloeiende akkerranden.

Bijzondere planten in BuitenGewoon

Presentator Harm Edens en GLK ecoloog Wim Geraedts in het Wisselse Veen

Zaterdag 3 augustus gaat BuitenGewoon over de enorme veerkracht van de natuur zoals in het Wisselse Veen. In twintig jaar tijd is dit gebied veranderd van een maisveld tot één van de meest kostbare natuurgebieden op de Veluwe. Zeldzame soorten als orchideeën, Spaanse ruiters en het vleesetende plantje zonnedauw komen er weer in grote getale voor. De ontwikkelingen van het Wisselse Veen zijn zaterdag op TV Gelderland te zien van 17.20 tot 18.00 uur (elk uur herhaald).

Uitzendingen terug kijken.

Vakman aan het werk

Martin Scholten werkt aan kasteel Staverden

Tijdens een wandeling over landgoed Staverden kun je het niet missen: er wordt al maanden gewerkt aan de buitenkant van kasteel Staverden. Groot onderhoud aan het stucwerk en de houten onderdelen was nodig. Maar hoe gaat dat, een monumentaal pand herstellen? En wie zijn de vakmensen die werken aan de kastelen, landhuizen, boerderijen en andere (monumentale) gebouwen die GLK beheert? Eén van hen, Martin Scholten timmerman bij de afdeling Bouwkunde, vertelt over zijn werk.

Naar de blog Vakwerk van formaat.

Zomerexcursies

beekoeverlibel

In het mooie licht en de koelte van de avond wandelen, samen met de boswachter op ontdekkingstocht naar herten en zwijnen of kennismaken met de wonderbaarlijke en mysterieuze wereld van vleermuizen? Of kiest u voor een wandeling waarbij de rijke historie van een landgoed wordt verteld in vele verhalen? Onze boswachters hebben een gevarieerd programma in alle uithoeken van Gelderland!

Bekijk het excursieprogramma.

Vossenjacht kasteel Hernen

vossenjacht kasteel Hernen

Zondag 11 augustus verschuilen bijzondere bewoners en aparte figuren zich in en rondom het authentieke kasteel Hernen in het Land van Maas en Waal. Tijd voor een heuse Vossenjacht dus, waarbij ook opdrachten en raadsels moeten worden opgelost. Tijdens openingsuren, tussen 13 uur en 17 uur, lopen er verschillende 'vossen' in, op en rond het kasteel. Toegang volwassenen € 8,50, kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,-, donateurs en museumkaarthouders gratis op vertoon van geldige pas. Reserveren is niet nodig.

Meer informatie.

Donateursvergadering & bezoek West-Veluwe

ijzertijdboerderij Wekeromse Zand

De jaarlijkse vergadering van en voor donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen is een mooie mix van een inhoudelijk programma en een bezoek aan bijzondere natuurgebieden. Op 5 oktober zijn we te gast in De Reehorst in Ede voor het ochtendprogramma. Daar praten we u graag bij over ons werk en kunnen we van gedachten wisselen. 's Middags gaan we met de bus naar het Lunterse Buurtbosch, het Wekeromse Zand en De Goudsberg waar het middelpunt van Nederland ligt. Donateurs kunnen 1 introducé mee nemen. Alle informatie staat op pagina 27 van het zomernummer Mooi Gelderland.

Nu inschrijven.

Powered by Aan Zee