Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
8 november 2019

Het najaar is een veelzijdig seizoen. Het is nog even volop genieten van gekleurde bomen en paddenstoelen voordat de natuur in rust gaat. De kastelen bieden een sfeervol programma afgestemd op het seizoen.

Nieuw klompenpad

Bruggelen in de herfst

Ontdek het mooie afwisselende buitengebied van Beekbergen en wandel door het beekdal langs historische enken en oude Veluwse bossen. De route doet onder andere landgoed Bruggelen aan. Deze rondwandeling van 13 km begint en eindigt in Beekbergen, vlak onder Apeldoorn, en is in twee richtingen groen gemarkeerd met een klomp. 

Klompenpad Bekbergerpad

Zeer zeldzame paddenstoel

Flapsporige doolhoftruffel

In het Ambtsbos bij Heerde is begin oktober de Flapsporige doolhoftruffel gevonden. Het is een erg zeldzame verschijning, die tot nu toe zo'n 4 keer in Nederland gevonden is. Het vinden van deze paddenstoelensoort staat niet op zichzelf in het Ambtsbos. Behalve de meer algemene okerkleurige vezeltruffel, groeien hier nog tal van zeldzame paddenstoelen zoals de Pagemantel, Roze spijkerzwam en Zeemkleurig varkensoor. Reden is dat dit gebied weinig te lijden heeft gehad van vermesting en verzuring. Iets waar we heel zuinig op moeten zijn!

Lees meer over deze vondst.

Gebiedsgerichte én integrale aanpak stikstof

Vuursteenberg op een mistige ochtend

Het zal niemand ontgaan zijn: het stikstofoverschot is een maatschappelijk probleem waar een structurele oplossing voor gevonden moet worden. Geldersch Landschap & Kasteelen is er klaar voor om een bijdrage te leveren en we willen in de gebieden onder ons beheer samen met alle betrokkenen aan de slag. In het belang van een gezonde leefomgeving én de natuur. Rondom kwetsbare Natura 2000 gebieden streven we naar integrale realisatie van alle gebiedsdoelen, dus ook die op het gebied van biodiversiteit, bodemdaling, klimaat, waterkwaliteit, woningbouw en recreatie. De gesprekken hierover moeten aan de keukentafel worden gevoerd. Wat voorkómen moet worden is polarisatie in het landelijk gebied. 

Lees ons standpunt.

Kasteel Staverden straalt weer – help ons winnen!

Groot onderhoud buitenkant kasteel Staverden in 2018 en 2019.

Aan de buitenzijde van kasteel Staverden heeft groot onderhoud plaatsgevonden in 2018 en 2019. De coating is verwijderd, het onderliggende stucwerk is hersteld en het geheel is opnieuw gepleisterd. Houtwerk van de kozijnen, ramen, deuren en gootlijsten is hersteld en alle onderdelen zijn geschilderd. Aan deze klus is maanden gewerkt en het resultaat mag er zijn. Extra trots zijn zowel GLK als het schildersbedrijf Van Triest dat het herstel van kasteel Staverden is genomineerd voor de schildersvakprijs. 
Bekijk de video voor uitleg over de werkzaamheden en het eindresultaat. En help ons de vakprijs te winnen!

Stem op het kasteel dat weer straalt.

Moderne glaskunst in historisch kasteel

Glaskunst 2019

Liefhebbers van moderne glaskunst kunnen in de donkere novembermaand hun hart ophalen in kasteel Cannenburch in Vaassen. Tot en met zondag 17 november vormen het fonkelende glas van achttien kunstenaars en het rijk ingerichte kasteel een verrassende combinatie, die mogelijk wordt gemaakt door Stichting Glaskunst uit Epe. Een grote verscheidenheid in materialen en vormgeving kenmerkt de expositie 'Een dialoog in mixed media'. Op de zondagmiddagen is er live muziek in de zaal.

Glas in dialoog

Landschap en kastelen cadeau

kalender 2020 Geldersch Landschap & Kasteelen

Op zoek naar een geschenk voor Sinterklaas, Kerst of een verjaardag? Onze kalender 2020 met 12 schitterende foto's van landschappen, dieren, collectie en kastelen geeft gegarandeerd een jaar plezier.
Of verras eens iemand met een donateurschap van Geldersch Landschap & Kasteelen. In een fraai cadeaupakket zit de prachtig geïllustreerde gids Beleef!, het actuele magazine Mooi Gelderland, een informatieve brochure over ons werk en een persoonlijke jaarkaart die recht geeft op vele voordelen. De ontvanger geniet zo, met eventuele thuiswonende gezinsleden, een jaar lang van ons mooie Gelderland.

Informatie & aanvragen cadeau donateur.

Powered by Aan Zee